Duitsland

In Duitsland gelden strengere regels voor wat betreft winterbanden en winter uitrusting. Zijn de omstandigheden “winters” dan is het verplicht om winterbanden gemonteerd te hebben, de ruitensproeier vloeistof voldoende gevuld te hebben en moeten de ruitenwissers goed werken.
Het is aan te raden om winterbanden te hebben met meer dan 4 millimeter profiel.

Boetes

Op een overtreding begint met 40 euro boete. Als door de ongeschikte banden ook nog eens een gevaarlijke situatie ontstaat, loopt de boete op tot 80 euro. Mocht u bij een ongeval betrokken raken en uw auto is niet “winterklaar” dan is het in Duitsland mogelijk dat u volledig aansprakelijk bent voor de opgelopen schade, ook al is dit niet direct uw schuld.

Sneeuwkettingen

In sommige gevallen kunnen sneeuwkettingen ook verplicht zijn, dit wordt aangegeven met een verkeersbord.

Monteert u in zo’n gebied geen sneeuw kettingen en u wordt gecontroleerd door de politie, dan kan ook hier de boete flink oplopen.
Bij extreme sneeuwval kunnen sneeuwkettingen zelfs verplicht worden op autosnelwegen. Die verplichtingen gelden ook voor 4×4-terreinwagens en vrachtwagens. Heeft u geen sneeuwkettingen bij u, dan moet u omrijden of het voertuig aan de kant zetten totdat de verplichting wordt opgeheven.
De maximale snelheid met sneeuwkettingen is 50 kilometer per uur. Sneeuwkettingen monteert u altijd op de aangedreven wielen.