Oostenrijk

Van 1 november tot 15 april van het daaropvolgende jaar geldt de verplichting tot een situatieve winteruitrusting voor bestuursters en bestuurders van personenwagens en vrachtwagens tot 3,5 ton. Dit betekent dat deze voertuigen in die periode moeten voorzien zijn van winterbanden in geval van winterse rij condities.

Onder winterse rij omstandigheden wordt verstaan dat de rijbaan bedekt is met sneeuw, smeltende sneeuw of ijs. Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat gewone nattigheid of regen op het wegdek bij dalende temperaturen ijzel kan vormen en dan eveneens het gebruik van winterbanden verplicht is.
Het eenvoudigste is dan ook om voor reizen naar en door Oostenrijk in deze periode altijd met winterbanden te rijden.

Boetes

Een overtreding kost 35 euro en als u betrokken raakt bij een ongeluk kan dat zelfs oplopen tot 5000 euro.

Sneeuwkettingen

Het is verplicht om onder winterse omstandigheden sneeuwkettingen bij u te hebben.
Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden onder noodzakelijke omstandigheden en mogen het wegdek niet beschadigen. De hele weg moet met sneeuw of ijzel bedekt zijn. Indien sneeuwkettingen ook verplicht zijn, dit wordt aangegeven met een verkeersbord, vaak in combinatie met de tekst “Schneekette verpflicht”.

Monteert u in zo’n gebied geen sneeuw kettingen en u wordt gecontroleerd door de politie, dan kan ook hier de boete flink oplopen.
In tunnels zijn sneeuwkettingen verboden in Oostenrijk.