Frankrijk

In Frankrijk moeten de banden aangepast zijn aan de wegomstandigheden, daardoor kan ook in Frankrijk het voeren van de onjuiste autobanden leiden tot aansprakelijkheid voor een eventueel veroorzaakt ongeval. Op bergwegen zijn winterbanden over het algemeen altijd verplicht, dit wordt dan aangegeven met een verkeersbord.

Boetes

In Frankrijk wordt u momenteel niet beboet voor het niet hebben van winter banden, maar zoals eerder genoemd kunt u wel aansprakelijk gesteld worden in geval van een eventuele aanrijding.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen mogen alleen op besneeuwde wegen gebruikt worden. Op veel passen is het gebruik van kettingen echter verplicht, dit staat dan aangeven met een verkeersbord en geldt tevens voor aanhangwagens. Onder dit bord zal meestal de tekst “Chaînes à neige obligatoire” (Sneeuwkettingen verplicht) staan.
Bord Sneeuwkettingen Verplicht
Er geldt in Frankrijk geen officiële maximumsnelheid zodra sneeuw kettingen gemonteerd zijn, maar let op dat u zich aan de aanbevolen snelheid houdt zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing van uw kettingen, meestal is dit 50 kilometer per uur.